Faktisk føler rigtig mange mennesker sig ensomme. Og der er mange måder at føle sig ensom på. Fælles er dog, at ensomhed ofte er forbundet med skam, fordi man tror, at det er én selv, der er noget i vejen med. ”Alle de andre ser ud til at have styr på det. Det må være mig, der er forkert…” Sådan er der mange der har det, uden at nogen ved det. For man taler ikke om det. Af frygt for at føle sig endnu mere forkert.
 
Jeg synes, det er vigtigt at tale om ensomhed. Ensomhed kan nemlig ramme os alle. Søde og kærlige mennesker. Dig. Og mig.

Ensomhed er også et eksistentielt vilkår. Faktum er, at ingen kan mærke præcist, hvordan du har det. Og der er heller ingen garanti for, at du altid vil have én ved din side. Når du skal dø, er du nødt til at gøre det selv. Ensomhed kan også stamme tilbage fra barndommen, hvis man har følt sig meget alene med sine tanker og følelser. Sådan en ensomhed kan præge én langt op i voksenlivet.
 
Ensom i andres selskab?
 
Du kan godt have en kæreste, mange venner og være god til at begå dig i sociale sammenhæng og så alligevel føle dig ensom. Måske kender du følelsen af, at ingen ser dig, som du i virkeligheden er. Eller tænker: ”de ville slet ikke gide mig, hvis de vidste, hvor kedelig/sær/anderledes, jeg i virkeligheden er”.
 
Følelsen af at være ensom i et parforhold kan være direkte lammende. Du føler ikke, at han ser dig eller forstår dig. Du er alene med dine tanker og følelser. Måske sidder I i hver sin ende af sofaen med hver jeres telefon… savner nærværet og den følelsesmæssige (og fysiske) forbindelse. ”Man skal da ikke være ensom, når man er sammen med den, man elsker”, tænker du måske?

Så er der pludselig dobbelt-jackpot på ensomhedsfølelsen…!Fordi ensomhed gør ondt, får det mennesker til at gøre uhensigtsmæssige ting for at komme væk fra smerten. Nogen kaster sig ud i (eller fortsætter) halvdårlige forhold, finder trøst hos andre end kæresten eller pleaser alle mulige. Andre arbejder solen sort eller dulmer følelsen i chokolade eller vin, når man ligger på sofaen om aftenen og føler sig alene i verden.
 
Alverdens kreative krumspring for at undgå smerten og i stedet jagte ros og anerkendelse - for at føle, man har en berettigelse i verden. At man ”har" nogen.

What to do?
 
Når ensomhed er et tema i terapien, undersøger vi sammen de tanker og følelser, som er på spil. Hvis du fx tænker dårligt om dig selv, påvirker det nemlig den måde, du er sammen med andre på. Måske trækker du dig eller har en facade, hvor det gør det svært for andre at komme ind på livet af dig. Fordi du inderst inde er bange for at blive afvist eller svigtet.  Eller måske gør og siger du ting, som i virkeligheden ikke er dig, for at ”være med” og ikke stå udenfor. På den måde er du ikke dig selv sammen med andre. Og ensomheden vedligeholdes og forstærkes.
 
Terapi kan ikke lave om på ensomheden som et eksistentielt vilkår – men gøre det mere acceptabelt at leve med. Med terapi kan du lære at blive tryg i dig selv og vide, at du kan være i ensomhedsfølelsen uden at gå i stykker eller gøre ting som giver negative konsekvenser.

Du kan blive i stand til at indgå i dybe og nærende relationer, hvor du bliver set og mødt som det menneske, du er.
 
Du behøver ikke at være alene i ensomhed ❤️